NL EN DE

Nieuwe wettelijke regels schrijven nieuw koelmiddel voor

12 apr 2017 Allers  /  Allers-Allround  /  Nieuws  /  Nieuwe wettelijke regels schrijven nieuw koelmiddel voor

Op 1 januari 2015 is de nieuwe F-gasverordening van kracht geworden en heeft als doel het gebruik van gefluoreerde broeikasgassen in de EU terug te dringen. Onder deze verordening valt ook het in voertuigairconditioningssystemen gebruikte koelmiddel R134a. In de verordening werd concreet de daling in de beschikbaarheid van het koelmiddel vastgelegd.

 

Binnen 10 jaar zal slechts 24% van het “oude” koelmiddel op de markt beschikbaar zijn. In de tussentijd zijn reeds enkele voertuigfabrikanten begonnen met de overstap naar een alternatief koelmiddel. Enkele fabrikanten passen inmiddels al het koelmiddel R1234yf toe of gebruiken CO2 als alternatief. Dit betreft praktisch alle voertuigen tot 3,5 t. Voor airconditioningssystemen van vrachtwagens is nog geen regeling beschikbaar.

 

Tot voor kort had Carrier Transicold, samen met de handelsonderneming Netto, een meerjarig pilot-project en nam als eerste bedrijf in Duitsland een vrachtwagen met het nieuw ontwikkelde CO2-koelaggregaat in het wagenpark op. Het met koolstofdioxide gevulde koelaggregaat wordt als milieuvriendelijk alternatief toegepast. Het heeft een zeer laag Global Warming Point (GWP) van 1. Ter vergelijking: R404a in vergelijking heeft een GWP van 3.922. Het geldt daarom als een klimaatneutraal koelmiddel en tast de ozonlaag niet aan.

 

Bij Allers Parts kunt u nieuwe serviceapparatuur bestellen om met de nieuwe koelmiddelen te werken. Neem hiervoor contact op met onze adviseurs via 077-323-7300 of mail uw vraag naar partssupport@allers.nl.

 

Europart catalogus voor Airconditioning serviceapparatuur